Киселото мляко- новото лице на козметиката

07/11/2011 14:18

Може ли скромното кисело мляко да бъде следващата голяма стъпка на козметичната индустрия? С линията Dairyface Оксана Панасенко се опитва да превърне разкрасителните тайни на бабите от нейната страна в масов козметичен продукт с полезен пробиотичен, пребиотичен и млечно-кисел ефект.

Като малка, етническата рускиня Оксана, родена в Туркменистан, страдала от остра форма на акне, с която конвенционалната медицина не можела да се справи. В този момент възрастна жена й показала средство от традиционната медицина, базирано на кисело мляко и билки, от което акнето не само че изчезнало, но и никога повече не се появило. По-късно, докато работела в руска телевизия, Оксана получила кожни раздразнения заради тежкия студиен грим. Сетила се за бабината рецепта и отново се убедила в положителния й ефект. Колежките й започнали да се интересуват от тайните на нейната красотата, да си поръчват от лечебната помада...и докато се ровела из магазините за билки в Москва, Оксана осъзнала, че призванието й е да се занимава с козметика, а не с телевизия.

Панасенко започнала системно да изучава действието на билките от Централна Азия и ферментиралите млечни продукти при кожни проблеми, както и за подобряване на еластичността и жизнеността на кожата. Запознала се детайлно с работата на Нобеловия лауреат Илия Мечников върху връзката между жизнеността на определени бактерии и тяхното използване в млечно-кисели продукти. Междувременно, през 2006 г. тя емигрирала в Северна Америка, където се свързала със световноизвестни учени - микробиолог в областта на млякото и химик-козметик. Разработените рецептури патентовала, а след проучвания за безопасност и съответствие със законодателството, се появила линията Dairyface.

Революционната идея на Панасенко всъщност е много проста - козметиката Dairyface се съхранява там, където вкъщи държим киселото мляко: в хладилника. Така полезните бактерии се запазват живи, а вместо консерванти и синтетични добавки в бурканчетата има място за много други полезни неща - витамини, лецитин, есенциални масла.

"Искаме да напомним на хората, че всичко, от което се нуждаят, за да изглеждат и да се чувстват красиви, може да се намери в природата, в хладилника и в огледалото им" - е веруюто на основателката и президент на Dairyface Оксана Панасенко.

—————

Back