Хранителни добавки при диабет

16/02/2012 09:35

Диабетът е сред най-значимите социални заболявания. Той не само е сред основните причини за бъбречната недостатъчност и слепотата при възрастните, но е и ключов фактор за сърдечно-съдовите заболявания и инфарктите. 

Основен начин за лечение на диабет - тип 2 (при възрастните), е подходящата диета (контрол върху калориите и приема на въглехидрати, както и увеличаване на диетичните фибри) в съчетание с физическа активност и редовно наблюдение на кръвната захар.  Друг способ е консумацията на въглехидрати с нисък гликемичен индекс като листни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и др.

Тъй като конвенционалните лекарства са често скъпи или дават странични ефекти, много хора включват хранителни добавки в своята диетата, за да контролират по-ефективно заболяването си. Сред най-популярните са:

 

Билкови продукти

Канелата е често използван натурален продукт за понижаване на кръвната захар на гладно. Подкрепа на този ефект, независимо от формата на канелата (кора или екстракт) се открива и в мета-анализ, публикуван през миналата година в сп. Journal of Medicinal Food.

Билката Salacia reticulata съдържа веществото мангиферин- полифенол който засилва чувствителността на тялото към инсулина. Полифенолите в това растение имат позитивно влияние върху отслабването като инхибират мастно-метаболизиращите ензими и засилва липолозата (разграждането на складираните в клетките мазнини). 

Друга популярна билка е Gymnema sylvestreкоято намалява нивата на кръвната захар чрез предотвратяване на усвояването на глюкозата от тънките черва. Тя също така подтиска желанието за консумация на сладкиши, с което се превръща в ефективно средство за остлабване. 

Горчивият пъпеш, или момордика (Momordica charantia) увеличава секрецията на инсулин и намалява чернодробната глюконеогенеза.

Птеростилбен, аналог на ресвератрола, се открива естествено в растението Pterocarpus marsupium, индианското дърво кино. Скорошни клинични тестове установяват, че то ефективано намалява кръвната захар без значими странични ефекти.

 

Хром

Той увеличава свързването на инсулина в клетките и така помага за контрола върху неговата активност. Механизмите му на действие при диабет все още се изучават.

 

Фибри

Диетичните фибри подпомагат храносмилането и контрола върху апетита. Те забавят изпразването на стомаха; предотвратяват бързото поемане на глюкозата от тънките черва, с което понижават кръвната захар след хранене; подобряват контрола върху хиперхолестеролемията; клетките стават по-чувствителни на инсулина. За съжаление, диетата на повечето хора не включва достатъчно фибри и повечето от нас поемат дори по-малко от половината от препоръчителната дневна доза (25 гр. според СЗО). Като примери за ефективни при диабета фибри можем да посочим:

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) е богат на диетични фибри (>45%) под формата на галактоманани, хемицелулоза, пектин, лигнини. Хипогликемичният му ефект се дължи на веществото 4-хидрокси-изолеуцин, което стимулира секрецията на инсулин в човешкото тяло.

Ечемичените бета-глюкани ефективно намаляват холестерола и потенциално може да подпомагат поддържането на здравословни нива на кръвната захар. Този ефект все още се проучва.

 

Резистентни нишестета

Те са устойчиви на разграждане в тънките черва. В дебелото черво ферментират и се преобразуват в късо-верижни мастни киселини. Последните отключват благоприятни метаболитни промени, сред които производството и освобождаването на хормони, свързани с наситата и инсулина от дебелото черво.

Такъв продукт е Hi-Maize на National Starch. Той съдържа 40% бавно разградимо нишесте, което се усвоява постепенно като глюкоза в тънките черва и 60% разистентно нишесте, което достига неусвоено до дебелото черво.  

 

—————

Back