Картофено нишесте 2012 - количества ще има, но цените ще са нагоре

29/08/2012 09:32

 Преди две седмици холандският кооператив Avebe започна да прибира тазгодишната картофената реколта.

На 14.08.2012 г. отвори складовете си фабриката в Gasselternijveen, а по план седмица по-късно трябваше да започнат работа  и фабриките в Ter Apelkanaal и Германия.

До момента времето беше благосклонно към реколтата от картофи за нишесте, казват от най-големия преработвател в света. Условията при посаждането на семената през април бяха добри. Хладната пролет първоначално забави растежа на културите, но в последствие на повечето места нещата се развиха според очакванията. Условията за растеж през август са от първостепенно значение за крайния обем на реколтата, а времето през септември и октомври ще има решителна дума за качеството на жътвата.

Тъй като площите, засето с картофи тази година бяха по-малки от миналогодишните, от Avebe очакват лек спад в производството на картофено нишесте в Европа. За да повиши ефективността, компанията въвежда редица подобрения в логистиката и транспорта от този сезон. Така например, процесът на товарене и доставки ще бъде бездокументален.

Въпреки обещанията за достатъчно количества, цените едва ли ще се запазят в текущите граници. При очакваната слаба реколта от пшеница и царевица, цените на тези нишестета ще имат окончателната дума при фиксиране на ценовите нива за картофеното нишесте.

 

—————

Back