Какаото е следващия хит в здравословните продукти

03/02/2012 14:30

Всичко днес подсказва, че какаото ще е следващия голям хит в здравословните ингредиенти с потенциала дори да надмине успеха на червените боровинки.

Водещи производители на какао и шоколадови продукти като Barry Callebaut, Mars, Hershey, Meiji инвестираха много в научни изследвания, които недвусмислено доказват, че богатият на антиоксиданти продукт има благотворно влияние върху организма и особено върху здравето на сърдечно-съдовата система. Неотдавна Barry Callebaut подаде в EFSA за одобрение декларация по чл.13.5, която гласи, че какаовите флаваноли влияят положително върху кръвообращението. В досието на подаденото заявление са приложени пет клинични изследвания, а публикуваните към днешна дата научни проучвания по темата са над 100.

В много страни продажбите на натурален шоколад - естествената и любима форма, в която какаото достига до потребителите - растат с 20-25% на година, дори и в условията на рецесия.

За потребителите, които търсят по-здравословни форми на прием, производителите предлагат хранителни блокчета или протеинови напитки, богати на какао. Mars например използва в своя бранд GoodnessKnows черни и червени боровинки и ядки, които чудесно пасват на здравословния имидж на какаото. Съвременните технологии позволяват създаването на разнообразни по форма продукти с отлични хранителни качества, които имат по-здравословен дух от типично сладкарските изделия.

 

—————

Back