Какао и пшеница поскъпват, захарта - надолу

23/05/2012 18:49

Пшеницата на международния пазар поскъпна с 20% за седмица - най-бързото покачане на цените от 1990 г. насам, въпреки че паралелно с това цените на царевицата спадат през целия месец заради очакваната голяма реколта в САЩ през есента.

Причините за стремглавото покачване са растящото търсене в Китай, Русия и Южна Америка, ескалиращите нужди на индустрията за биогорива, както и опасенията за суша в Русия, Украйна, Казахстан и Канзас. От друга страна, хедж фондовете очакваха спад в цената и когато това не се случи, те бяха принудени да купят обратно позициите си.

Сушата в Русия доведе до корекция в прогнозните количества на тазгодишната реколта - 80 млн. тона срещу миналогодишните 100 млн.т. Следващите седмици ще бъдат критични за наближаващата жътва. Не е изключено да се повтори ситуацията от 2010-2011 г., когато страната наложи забрана за износ на жито.

Успокояващите новини идват от Австралия и Аржентина, където реколтата ще бъде добра. Това, заедно със солидните световни запаси от пшеница, може да доведе до успокояване на цените.

Друга суровина, за която излязаха прогнозни ценови равнища през последната седмица, беше какаото. Rabobank предрече пореден дефицит за сезон 2012/2013 и нарастващи цени заради все по-голямото потребление на шоколадови и какаови продукти в Азия и новата правителствена програма за какаото в Бряг на слоновата кост. Финансовата група очаква 4.1 млн. тона производство, 4.2 млн. тона потребление и дефицит от 89 000 тона. Това означава, че цените ще се върнат на нивата от 2008 г. (2761 долара/ тон). 

На този фон прогнозата на Rabobank за спад в цените на захарта през текущия сезон звучи добре - поне на първо четене. Към излишъка от 8.1 млн.тона от миналия сезон, сега ще се добавят още 4.6 млн. тона излишък. Поради това до 2013 г. групата предрича 19% спад в цените. Само за април цените на захарните контракти на Ню-Йоркската борса спаднаха със 17%, а цената на вътрешния пазар в Бразилия - с 12%.

Добрите новини от международния пазар не са толкова окуражаващи за САЩ и Европа, обаче. Конкретно, в ЕС наличието на квотна система няма да позволи толкова рязък спад, въпреки че наскоро Европейската комисия реши 250 000 тона извънквотна захар да бъде реализирана на вътрешния пазар с оглед завишените нужди на страните-членки. Според Rabobank обаче, това количество е крайно недостатъчно и е около 4 пъти по-малко от реалните нужди. 

 

—————

Back