Европейският сладолед става все по-здравословен

24/01/2013 06:04

Иновацията при сладоледа, един типичен продукт на насладата, все повече се ориентира към по-здравословен имидж на всички зрели пазари като европейския. Нещо повече, при новите разработки водещи са пасивните здравословни ползи като "нискомаслен", "с намалено съдържание на мазнини", "нискокалоричен", "лайт" и др. под. - до този извод стига наскоро проведено проучване на Innova Market Insights.

Резултатите се обясняват с нуждата на потребителите от повече диабетични продукти и такива, които им помагат да контролират приема на калории и теглото си. Насладата без чувство на вина изпреварва значително активните здравословни ползи, като "набогатен с витамини", "набогатен с минерали" и дори "богат на фибри".

Тенденцията за по-натурални продукти с кратки и разбираеми за потребителите етикети, е силно проявена и тук. Най-често декларираните ползи са свързани с липсата на адитиви, консерванти и Е-номера, но също и с твърденията "органичен" и дори "натурален", макар в последната годинa да се заформи сериозен спор какво точно означава това.

Като трета най-масова тенденция при европейсkите сладоледи, Innova откроява течението "без" ("free from"). Най-сериозен е делът на безглутеновите продукти, но и тези "без лактоза" също намират добър прием сред потребителите. На пазара вече има различни предложения, базирани на соя и дори на кокосово мляко.

Очакванията на анализатора са за все повече здравословни продукти с достатъчно привлекателен вкус и структура. В крайна сметка, сладоледът е лакомство, изкушение. Малко потребители биха направили компромис с вкусовите му качества - те търсят наслада при консумацията, но днес тя трябва да бъде по-здравословна - нискомаслена, без захар, без умопомрачителни калории. Това обяснява невероятния успех на един иначе доста вехт продукт- замразеното кисело мляко.

То се появява за пръв път през 70-те години в Северна Америка, но разцветът настъпва едва през 80-те, когато вкусът му се смегчава и става привлекателен за по-голям брой ранни потребители. През 2011 г., три десетилетия по-късно, Америка наистина полудя по киселото мляко и неговия замразен вариант. Делът на FroYo е вече 8.5% като стойност и 6.1% като обем от пазара. Ниското маслено съдържание (около 3%) и богатият на калций и живи култури (пробиотици) състав правят замразеното кисело мляко идеално за редица пасивни здравословни ползи и дори за "натурален" етикет.  Напоследък се забелязва и замяна на захарта в рецептурата с продукти от типа на олигофруктозата и инулина, които допълнително подкрепят здравословния имидж на FroYo, като освен това допринасят и за кремообразна и гладка структура. Като допълнителна екстра при употребата на инулин се отбeлязва възможността за деклариране на ползи, свързани със здравето на храносмилателната система.

Отне няколко години на FroYo да прекоси океана, но днес със сигурност можем да кажем, че и потребителите в Европа и Азия се ориентират към него. Най-вероятно моделът на популяризация ще копира американския. Той стартира с барове за замразено кисело мляко като тези на MyBerry (Франция), Red Mango (Индонезия), Snoc и YooMoo (Великобритания), Yoh Frooz (Филипините), Yoli (Германия). Чак после трендът стана масов и завладя супермаркетите.

—————

Back