Европейският парламент с нови правила за натуралните сокове

16/12/2011 18:16

Европейският парламент (ЕП) одобри нови правила за етикетиране на плодовите нектари и сокове, с цел да намали подвеждащите потребителя заглавия. Те засягат т.нар. смесени сокове и тези с декларацията "без добавена захар".

Ако до момента един смесен сок с 90% ябълков и 10% ягодов сок можеше да се нарича "ягодов", с промените етикетът ще трябва да гласи" ябълков и ягодов сок". Понятието "смесен сок" ще продължи да съществува, но само ако в бленда има поне три източника.

С новите правила се защитават и диабетиците, децата и техните родители, както и хората на диета, защото етикетът ще трябва стриктно да информира за разликата между "сок" и "нектар". Под "плодов сок" ще се разбира продукт без захар или подсладители. "Нектарът" е произведен от плодово пюре и вода, като може да съдържа захар и/или подсладители. "Без добавена захар" не може да се обяви на етикета на нектар, който съдържа изкуствени подсладители, напр. захарин, за да не се заблуждава потребителя.

Новата мярка ще засегне и портокаловия сок, внос от САЩ и Бразилия. Често в тези държави се добавя до 10% сок от мандарина за подобряване на цвета и вкуса. Такива продукти обаче вече няма да се наричат "портокалов сок" в Европа.

Ратифицирането на закона от Европейската Комисия се очаква да мине формално, тъй като по този въпрос има предварителна съгласуваност между двата органа. Когато това стане, вече произведените опаковки със стари етикети ще могат да се използват в рамките на 3 години. Страните-членки ще трябва да променят законодателството си в срок от 18 месеца.

 

 

—————

Back