Европейската комисия предупреди 10 страни-членки за кокошките

25/06/2012 20:56

Европейската комисия официално предупреди 10 страни-членки, които не успяха да изпълнят изискванията за щастливите кокошки, че може да предприеме законови действия срещу тях.

Порицаните, които не успяха да изпълнят указанията на Директива 1999/74/ЕС са Белгия, Гърция, Испания, Кипър, Холандия, Полша, Франция, Италия, Португалия и Унгария.

За момента България, Румъния и Латвия не са получили обосновано мнение от ЕК. Комисията все още разглежда приведените от тези страни данни, според които те вече отговарят на изискването за уширени клетки. Това означава, че всяка щастлива кокошка вече разполага с минимум 750 кв.см. място, място за гнездене и събиране на отпадъците, кацалка и средства за подостряне на ноктите, които отговарят на биологичните и поведенческите нужди на вида.

Британския борд на яйчната индустрия (BEIC) вече заяви, че в Обединеното кралство не трябва да влизат яйца от страни-членки, които не са изпълнили Директива 1999/74/ЕС през 12-годишния гратисен период. Британските производители на яйца бяха сред първите, които инвестираха в уширяване на клетките и сега не трябва да се сблъскват с нелоялна конкуренция от хора, които не са направили нужните инвестиции, смята Бордът.

Подобна позиция заяви и ЕК, уточнявайки че може да отнесе случая до Съда на Европейския съюз.

Междувременно Keith Taylor, член на партията на Зелените в Европарламента поиска от министрите на земеделието на страните-членки да изпълнят законодателството за подобряване благосъстоянието на свинете. В отговор на негово питане, Европейската комисия наскоро разкри, че 14 страни-членки няма да успеят да изпълнят изискванията на 01.01.2013, въпреки 12-годишния гратисен период. Според директивата, на бременните свине трябва да се осигурят по-нормални условия на живот. В момента те се настаняват в тесни клетки, които не им позволяват да се завъртат, а само  да стоят прави или да легнат с голяма доза затруднение. Това пречи на всички нормални действия на животното и взаимодействието със себеподобните. Фермерите във Великобритания бяха първите, които осъзнаха, че животните не могат да бъдат подлагани на такава жестокост и забраниха клетките през 1999 г.

—————

Back