ЕС забрани добавката на подсладители в плодовите сокове

14/03/2012 07:04

ЕС одобри новите правила за плодовите сокове, сред които и забраната да се добавят подсладители. Новата европейска директива засяга всички продукти, търгувани на територията на страните - членки, независимо от техния произход. 

Директивата мина на първо четене пред Европарламента, което означава, че вече е в сила. Тя ще бъде публикувана в Official Journal в началото на юни, а страните-членки ще имат 18 месеца да преработят националното си законодателство в унисон с нея. С този ход обединена Европа ще се приближи до международното законодателство по въпроса на плодовите напитки, както е описано в Codex Alimentarius (74/11 +6834/12 ADD 1).

Една от основните промени засяга добавката на подсладители. Те вече ще са забранени в продукта "плодов сок", което автоматично слага край на етикетите "Без добавка на захар", който някои производители използваха до сега, за да изтъкнат че сокът е без подсладители.

На производителите се позволява да уведомят потребителите, че от определена дата соковете им няма да съдържат подсладители. Новият етикет ще е разрешен както в 18-месечния преходен период, така и в срок от допълнителни 18 месеца след края му.

Новата директива изисква всеки плодов сок в съдържанието на смесените продукти да се описва, но когато става въпрос за микс от три или повече плода, те могат да се етикетират като "няколко плода".

Доматите също са включени в списъка на плодовете, така че за доматените сокове важат същите правила както за плодовите.

Brix- стойностите на касиса, мангото, гуавата и пасиона също се привеждат в унисон с разпоредбите на Codex Alimentarius.

—————

Back