ЕС забрани английската "розова слуз"

05/04/2012 12:37

Европейската комисия е поискала мораториум върху производството на т.нар. Desinewed meat (DSM) - име, кoето идва от английската дума за сухожилие - "sinew". DSM е говежди или овчи продукт, малки парченца месо, отделени от костите чрез използването на ниско налягане. Така полученияt продукт напомня мляно месо и до момента най-често се обявяваше на етикетите като "месна заготовка". 

DSM се произвежда от средата на 90-те години във Великобритания, но се изнася и в други страни на Евросъюза: Германия, Холандия, Испания. Макар продуктът да е напълно безопасен за човешкото здраве, Комисията е преценила, че той не отговаря на законодателството на Общия пазар. Поради това е поискала от властите на Острова да наложат забрана за производството му до края на април. Ако това не се случи, Комисията е готова да предприеме по-драстични мерки и да забрани износа на месни продукти от Великобритания.

Процесът на "изсмукване" на малки месни частички чрез ниско налягане все още може да се използва, но полученият продукт трябва да се декларира като "Механично отделено/ сепарирано месо " (МSM), а не просто като "месна заготовка", което подвежда потребителите.

Решението на ЕК идва скоро след огромния скандал, разразил се в САЩ по повод на подобен продукт. Резултатът от черната PR акция "Розова слуз" доведе до временно затваряне на 75% от мощностите на един от основните производители на този тип заготовки и до фалита на друг. По темата можете да се информирате подробно тук

 

 

 

 

 

—————

Back