ЕС с нови правила за бебешките и безглутеновите храни

18/06/2012 19:49

Европейският парламент инициира законодателни промени за етикетирането на бебешките млека и храните за хора със специални медицински нужди.

Опаковките на формули за бебета до 12 месеца (включително преходните млека) в бъдеще няма да съдържат снимки или рисунки на бебета, които идеализират употребата на продукта. Парламентът препоръча на Европейската комисия да разгледа също и млеката за подрастващи деца на възраст 12-36 месеца и да предложи нови правила, ако счете за необходимо.

Нови правила ще има и за беглутеновите храни. Тези от тях, които съдържат под 100 мг глутен/ кг ще могат да се етикетират "с много ниско съдържание на глутен", а само храните с по-малко от 20 мг глутен/ кг ще бъдат "безглутенови".

Според ЕП са необходими нови правила и за някои диетични храни, които заместват храненето или са предназначени за стриктни диети за отслабване. Тук се вклюват "нискокалоричните диети" (800-1200 калории на ден) и "много нискокалоричните диети" (400-800 калории).

Новото законодателство ще замени няколко различни разпоредби и ще повлияе върху 1-2% от общия хранителен пазар. Промените бяха предложени, защото и потребителите, и властите в Евросъюза се затрудняват да направят разлика между храните за нормална консумация и тези за специфични потребителски групи. 

—————

Back