Експерти: 7 заплахи грозят безалкохолните

22/02/2013 09:28

Петима анализатори на питейната индустрия публикуваха бяла книга под наслов "7 ключови предизвикателства, които индустрията трябва да приеме: бъдещето на безалкохолните". Сред заключенията на експертите е и това, че потребителите ще спрат да пият кока-кола.

Ето седемте предизвикателства (пълният доклад е достъпен след регистрация тук):

Здравословно, моля:  Според доклада, 76 милиона души от ерата на бейби-бума, които са сред основните консуматори на нездравословни продукти, търсят начини да подобрят жизнеността си и се отказват от вредните храни и напитки. Това дава съществено поле за иновация на производителите на подсладени и газирани напитки.

Етикети: "Натурален" беше декларация- флагман за хиляди продукти в продължение на 40 години, но днес вече не е така. Консуматорите търсят конкретна информация и все по-често инициират съдебни дела срещу подвеждащите етикети. "Точността на съдържанието днес е задължително", заключават авторите. 

Подсладители: Отношението на потребителите към качеството на съставките се променя. Те търсят повече натурални ингредиенти - оцветители и аромати, и все по-малко подсладени напитки. Според експертите, не е далеч деня, в който дори ще спрат да купуват култовата кока-кола. Като пример за силата на натуралните съставки се посочват стевия и monk fruit.

Вода: Това е най-здравословната напитка на света, но добавката на подходящи съставки може дори да повиши нейните качества отвъд хидратацията. Това направление е изключително силно към днешна дата.

Дистрибуция: Съвсем скоро по-голямата част от стоките и услугите ще достигат до потребителите чрез интернет. Според доклада, търговците на строителни материали вече изпитват огромен натиск, малките и независими компании се борят с огромни трудности, а в същото време електронните медии все повече подпомагат марките в намирането на най-точния демографски контингент.

Устойчиво развитие: Потребителите все повече ще търсят изражение на трите стълба на устойчивия бизнес - социална, екологична и икономическа отговорност - в продуктите, които купуват. В следващите седем години индустрията на безалкохолните напитки ще става все по-"зелена".

Опаковки: Бъдещето е на опаковките, които най-малко замърсяват планетата. Еднократните опаковки, които не са базирани на петрол, удобни и гъвкави, ще бъдат във възход до 2020 г. Безалкохолните гиганти като Coca-Cola и Pepsi отбелязват смесен успех по отношение развитието на рециклируеми опаковки, за разлика от малките и по-иновативни компании.

—————

Back