Историята на стевия

02/11/2011 11:54

Откритието и развитието на интензивните подсладители без хранителна стойност (0 калории) отбеляза повратна точка в развитието на хранителната и питейната индустрия. Те позволиха разработката на храни, които отговарят на желанието за сладост, без да допринасят за тяхната калорийната стойност - нещо изключително необходимо в свят, страдащ от затлъстяване и диабет.

Наред с тяхното все по-широко използване, обаче, започнаха растящ брой дискусии относно токсичността на някои от тези подсладители. Първа Япония през 60-те години на миналия век наложи забрана върху използването на някои от тях. В последствие светът все повече се ориентира към търсенето на по-здравословни алтернативи.

Една южноамериканска билка привлече вниманието на обществеността със способността си да увеличава сладостта без допълнителни калории - нейното име е Стевия. Произхождаща от Парагвай, Stevia rebaudiana Bertoni е една от 240-те видове билки и храсти от рода Stevia в семейството на слънчогледа (Asteraceae).Зеленият прах, добиван от суровите листа на стевията, е 15-30 пъти по-сладък от захарта, докато екстрактите на стевията под формата на бели кристали (прах) или течност могат да надминат стотици пъти сладостта на захарта. Подслаждащите функции на стевията са в резултат на високото съдържание на над дузина стевиол глюкозиди без мирис, отлично разтворими във вода и етанол. Стевията е устойчива на високи температури (95оС) и светлина, което предполага дълъг срок на съхранение. Като недостатък можем да посочим естествения горчив привкус, който се маскира все по-успешно с развитието на технологиите за добив и превръща стевията в натурална и здравословна алтернатива на повечето широко използвани подсладители.

И докато в Парагвай стевията е позната от векове и се използва от десетилетия в Далечния Изток, особено в Япония, в останалия свят тя се радва на небивал интерес едва в последните няколко години. Ограничавана в течение на години от хранителното законодателство, тя получи своето първо признание през Юни 2008 г., когато съвместен експертен комитет на Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие излезе със становище, че стевиол глюкозидите са безопасни за човешка консумация. Домино ефектът на законодателно одобрение в редица страни и региони доведе до появата на нови брандове както в областта на напитките (SoBe Lifewater Zero на PepsiCo, Sprite Green на Coca-Cola и др.)така и на трапезните подсладители (най-известните от които са Truvia - разработка на Cargill/ Coca-Cola и PureVita, рожба на съвместните усилия на Whole Earth Sweetener Company, PepsiCo и PureCircle).

Въпреки всичко, стевията е само в началото на своя глобален път. Макар че сладката билка набра огромна популярност в Далечния Изток, Съединените щати, Азиатско-тихоокеанския регион и Южна Америка, тя все още чака своето одобрение от властите в Европа. Това най-вероятно ще се случи до края на 2011 г., а след като Европейският съюз каже своето "ДА" е много възможно в рамките на няколко години стевията да получи глобално одобрение- включително в Африка и Средния Изток.

По данни на Zenith International продажбите на стевия в световен мащаб са достигнали 3500 тона през 2010 г. - с 27% повече от преходната 2009-та. Това е пазар, оценяван на 285 милиона долара. Очакванията са, че през 2014 г. продажбите ще надхвърлят 11 000 тона на стойност 825 милиона долара. Като че ли ерата на аспартама, захарина, ацесулфам-К и цикламата е към своя край...

—————

Back