ISM 2012: тенденции и иновации

01/02/2012 10:25

Изложениете ISM в Кьолн тази година привлече 1412 доставчици от 65 страни, с което затвърди водещата си роля в сегмента за шоколадови, захарни изделия и снаксове. Тенденциите, които се открояваха през последните дни, и които могат да бъдат видени и днес, са:

1. Шоколад: богат избор от аромати, нови рецепти, красиви опаковки и ЧИСТОТА

Шоколадът винаги е бил продукт на разнообразието. На тазгодишното издание на ISM сред най-екзотичните вкусове бяха шоколад с женско биле, с алое вера, с моркови и ряпа, с немски коледни бисквитки. Канелата и екзотичните пипери продължават да се радват на популярсност, а ядките са в основата на много от пълнежите. Пралините стават все по-малки и деликатни; шоколадчетата се смаляват и придобиват формата на златни рибки и дори на смартфони. Опаковките стават все по-красиви, а съчетанието на вкус и елегантност създава усещането за малко ежедневно удоволствие. Чистият, неподправен шоколад е класика винаги на мода. Тази година чистотата се асоциира и с липсата на адитиви, с яснота за произхода на суровините.

Освен захар, производителите днес често използват малтитол и стевия. При шоколадите, а също и при печивата, продуктите без лактоза набират все повече популярност.

Накрая, етическите норми като опазването на природата и fair trade са вече стандарт в бранша. И малки, и големи рекламират интензивно своето партньорство със сертифициращи организации като  UTZ (Certified Good Inside), Fairtrade и Rainforest Alliance.

 

2. Увеличава се популярността на бонбоните

Със своите разнообразни форми, цветове и вкусове, бонбоните се радват на обичта на деца и възрастни. Днес те продължават да са класически сладкиш макар да има и авангардни изключения с вкус на греяно вино или печени ябълки.    Натуралните ингредиенти, иновативните аромати и текстури също не са изключение, сред тях ябълкова мента, бонбони с мек център, лечебни бонбони за болно гърло,освежители на дъха. Последните освен подходящи аромати днес включват и съоветните ензими, които гарантират продължителна свежест. Стевията и тук е намерила добър прием.  Комбинираните продукти са хит - като захарен памук с дъвка например. 

 

3. Нараства разнообразието от снаксове 

Предстоящото Европейско първенство по футбол отваря много възможности пред производителите на снаксове. Микс от ядки с аромат на къри колбас и хамбургер; хрупкави снаксове с аромат на барбекю; смеси от ядки и сушени плодове, вкл. екзотични и горски, са сред представените на изложението продукти. 

 

4. Тарталетите и другите печива са в настъпление

"Малък и красив" е тенденция не само при шоколада, но и при печивата. Малките кексчета (къп кейкс), мъфини, корнети, тарталети са на гребена на вълната. Сезонните продукти като сладкишите с джинджифил се радват на атрактивни опаковки. Окото хващат и черно-белите чаени бисквити.

 
 

—————

Back