Имате добър ингредиент? Прескочете едно стъпало във веригата!

03/03/2012 10:57

Производителите и доставчиците на функционални ингредиенти знаят колко трудно е да убедиш някой производител да изпробва нов продукт, особено ако ползата от него не е директно видима или не носи редукция на стойността, както е при здравословните адитиви например.

Убеждаваш първо технологичния или иновационния екип на клиента, после започва неравната битка с маркетолозите, а накрая - ако до тук си имал късмет - трябва да преминеш и през тънката цедка на любимото си звено - закупчиците.

В този дълъг процес, от опит знаем, е много полезно да имаш мостра от крайния продукт, с която да покажеш на практика какво аджеба ще се получи, когато се използва въпросния ингредиент. Не случайно всички уважаващи себе си фирми в бранша разполагат с приложни лаборатории или дори пилотни линии, на които могат да произвеждат мостри от готови изделия.

Ако така или иначе разполагате с тази възможност, защо не постъпите умно като американската биотехнологична компания Ganeden Biotech и вместо да убеждавате производителя, да покажете готовата концепция на крайното звено във веригата до Негово величество Купувача - супермаркета?

Ganeden Biotech произвежда и продава пробиотици. Компанията се свързва с веригата Walmart и предлага да им разработи и произведе краен брандиран продукт, готов за консумация. След това влиза в контакт с подизпълнител, който да произведе киселото мляко и така през март 2011 се ражда линията enLiven. Walmart получава ексклузивните права върху крайния продукт, а Ganeden Biotech получава кредит на доверие - все пак, Walmart не е никак случаен клиент.

Изводът е, че когато концепцията ти е довела до успешното пускане на цяла гама продукти (в случая, enLiven наброява вече четири вкуса и се разработват и нови), е много трудно някой от екипа на която и да е компания-производител да оспори качествата на твоя ингредиент. 

Ако сте се уморили да чукате на много врати, където ви посрещат с недоверие и скептицизъм, защо не опитате нещо друго? Свържете се с хора, които познават пазара на експертно ниво като експерти по брандовете, комуникациите, потребителските нагласи, технологиите - и измислете нещо свежо!

 

 

—————

Back