Гуарът поскъпна със 128% за 2 месеца

02/03/2012 16:06

Гумата гуар поскъпна рекордно с цели 128% от началото на 2012 г. Днешната цена е три пъти по-висока от тази преди 2 години, а за 2011 г. покачването е било 189%.

Частично хидролизирания гуар се използва от години като евтин сгъстител и удължител на срока на годност в хранителната индустрия. Индия дава 80% от световното производство, но само 1/3 от него отива за направата на храни.

Откакто гуарът започна да се използва в големи количества в хидравличното разбиване при добива на нефт и шистов газ, цената му тръгна нагоре с невиждани темпове. В същото време търсенето превишава трайно предлагането, като за миналата година производството на този материал от натурален произход е увеличено с крайно недостатъчните 25%.

Въпреки, че някои наричат ситуацията с гуара "балон" заради големия дял на спекулативната търговия, твърде малко вероятно е цените да спрат да растат. Най-разумно е производителите на храни да обмислят замяната му с други хидроколоиди, нишестета или техни комбинации, ако все още не са го направили.

 

 

—————

Back