Глюкозаминът вън от здравословните декларации

08/12/2011 11:44

Досието на унгарската компания Beres Pharmaceuticals Ltd, според което глюкозаминът има благоприятно влияние върху здравето на ставите, беше отхвърлено от Европейската агенция по безопасност на храните EFSA.

Основанието е, че фирмата е привела в подкрепа на своята здравословна декларация две изследвания, които по мнението на EFSA не доказват безспорната причинно-следствена връзка между употребата на глюкозамин и състоянието на ставите.

Пълното мнение на EFSA ето тук

Напомняме, че Beres далеч не е случаен играч на пазара, а най-голямата фармацевтична компания в Унгария. В отговор на отхвърленото досие, компанията следва да преразгледа твърденията на опаковката на своя ефеверсцентен глюкозамин.

 

Освен досието на Beres EFSA отхвърли тези дни е две други кандидатури: на немската кафе-компания Tchibo GmbH за екстракта им C21 и влиянието му върху спонтанното разделянето на двойните ДНК вериги, както и на европейския клон на японската компания Kao Corporation за позитивното влияние на диацилглицероловите масла върху наднорменото тегло, когато те заменят обичайните растителни масла в диетата.

 

 

—————

Back