Французите с нов данък върху газираните напитки

04/01/2012 06:44

Френският парламент одобри закон, който постановява данък върху подсладените безалкохолни напитки, считано от 01.01.2012г.

В опит да намалят нивата на затлъстяване и да увеличат приходите в хазната, френските законодатели наложиха данък от 1 евроцент на опаковка безалкохолно. Очаква се през първата година на своето съществуване новият налог да донесе 120 млн. евро в опразнената от кризата френска хазна.

Екзотичният данък всъщност е част от тенденцията на все повече държави да контролират консумацията на вредни храни и напитки. Миналата година Унгария наложи подобен данък върху храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол и захар. Налог върху безалкохолните вече съществува в Дания и други европейски държави. Белгия, Румъния, Ирландия и Швеция също обмислят ''глоби'' за затлъстелите консуматори.

Компаниите за безалкохолни напитки реагираха остро на промените. В очакване на новия закон, Cocal-Cola се отказа от инвестиция в свой завод в Южна Франция на стойност 17 млн. евро и предупреди, че налогът "сода" може да покачи цените на дребно на напитките с до 10%.

Не само големите компании намират подобни данъци за нечестни. Организации в хранителния бизнес също се противопоставят, казвайки че подобни данъци няма да променят хранителните навици на хората, а само ще генерират приходи в хазната.

 

 

—————

Back