Франчайзингът е успешен модел в хранителния бизнес

03/01/2014 07:56

Entrepreneur's 2014 Franchise 500В своето 35-то издание на класацията Franchise 500 сп. Entrepreneur отбеляза рекорден ръст на франчайзинговите обекти през 2013 г. На територията на САЩ са отворили 8725 обекта, а международната експанзия на този бизнес модел се затвърждава от нови 8332 обекта извън страната. 

В класацията на най-големите 500 франчайзинга по традиция доминират тези, свързани с храненето. Половината от компаниите в топ 10 са от сектора на ресторантьорството: Subway, Jimmy John's Gourmet Sandwiches, Denny's, Pizza Hut, Dunkin Donuts. В допълнение, 1/4 от намерилите място в класацията фирми, са по някакъв начин свързани с храненето. Наред с утвърдени и големи имена, в класацията се нареждат множество нови, малки и иновативни фирми на предприемачи.

Масовото течение се формира от сандвичите, бургерите и пицата. Някои тенденции, които изглеждаха мимолетни преди години, се оказаха доста издържливи и замразеното кисело мляко е сред тях. Броят на веригите, чиято концепция се завърта около тази здравословна алтернатива на сладоледа, както и скоростта на отваряне на нови обекти, е впечатляваща.

Друга утвърждаваща се тенденция са вендинг автоматите. До скоро този канал не беше свързан с франчайзинг модела, но вече са налице няколко успешни примера, особено в областта на здравословните храни и напитки. Друго необичайно, но явно успешно попадение, е концепцията на IceBorn - вендинг машини за лед. Вярвате или не, но към днешна дата бизнеса с пакетиран лед се оценява на 4 млрд. долара! 

 

 

—————

Back