FMC се прицелва в пазара на натуралните оцветители

31/10/2011 12:55

Световният доставчик на хидроколоиди FMC влезе в твърдо споразумение за придобиване на чилийската фирма South Pole Biogroup. Biogroup е производител на натурални оцветители и здравословни ингредиенти, предназначени за хранителния сектор, фармацевтичната промишленост, производството на хранителни добавки и продукти за лична хигиена.

Според мениджмънта на FMC новите продукти ще се впишат естествено към съществуващата гама от микрокристална целулоза, карагенан и алгинати. От няколко години компанията се интересуваше от разширение на своя бизнес и очевидно се е насочила към динамичния сегмент на оцветителите и хранителните добавки, оставяйки първоначалната си идея да затвърди позициите си в сектора на хидроколоидите. Това е напълно разбираемо - за 4 години (от 2005 до 2009 г.) пазарът на натуралните оцветители нарастна с 16%, достигайки 1,45 млрд. долара. От друга страна, новопоявилите се пазари за здравословни храни и добавки също са белязани с високи темпове на растеж. Като трета причина за променената стратегия на FMC можем да посочим нестабилните пазари на хидроколоидите в последните години, където поради недостиг на суровини цените се повишиха многократно и накараха производителите да търсят алтернативи.

Хидроколоидите се използват за стабилизиране и придаване на консистенция и плътност на редица храни и напитки. Сред най-широко използваните са: гума гуар, гума ксантан, карагенани, алгинати, пектин, микрокристална целулоза, карбоскиметил целулоза, агар-агар и др.

 

—————

Back