ФАО: цените на суровините надолу с 9% от февруари

09/11/2011 23:10

 

Индексът на цените на храните на ФАО (Организацията за прехрана и земеделие на ООН) е спаднал с 9% от върховите 238 точки, отбелязани през февруари 2011 г. Тенденцията на спад е стабилна от юни насам, но въпреки това текущите цени на ключовите хранителни суровини са с ок. 5% по-високи от миналогодишните. 

Индексът на цените на зърнените храни е надолу с 5% от септември и цели 15% от пика през април 2008 г., но все още с 5% по-висок от октомври 2010 г. Причината е, че тази година има перспективи за възстановяване на производството и лек икономически ръст в много от развиващите се държави.

Индексът на цените ма маслата е спаднал с 6% от септември заради добрата реколта на соя в Южна Америка, достатъчното като обем производство на палмово масло в Югоизточна Азия и рекордните добиви от слънчоглед в Черноморския регион.

Индексът на цените на месото също бележи спад, но все още остава с 12% по-висок от миналогодишния. През 2011 г. най-значително се увеличиха цените на овчето месо (с 36%), последвани от цените на говеждото и птичето (съответно, с 18% и 16%)

Индексът на цените на млякото спадна с 5% от септември и е на нивата на октомври 2010 г. Като цяло, в световен мащаб има добри експортни количества, а конкуренцията между износителите се засили допълнително от поевтиняването на еврото спрямо долара при непроменено търсене.

Индексът на цените на захарта е с 5% под септемврийския и 10% под юлския рекорд. По-добрата от очакваната реколта в Бразилия беше основен фактор. Към това се добавиха добрите количества, регистрирани в Европа, Индия и Австралия на фона на забавящ се темп на търсене от преработващите индустрии.

—————

Back