FAO: храните поскъпват за пръв път от 6 месеца насам

10/02/2012 14:40

FAO, Организацията по прехрана и земеделие на ООН, обяви, че Индексът на цените на храните, който изчислява, се е покачил за първи път от юли м.г.

Спрямо декември покачването е 2%, но въпреки това този януари цените са със 7% по-ниски от миналия.

С най-голям ръст са били цените на маслата, последвани от зърнените храни, захарта, млякото и месото. Причината е най-вече в лошите климатични условия в Европа и Южна Америка, които предизвикват опасения за състоянието на реколтата. 

Индексът на зърнените храни се е покачил с 2.3% спрямо декември. Най-голямо е поскъпването на царевицата (6%) поради свитото предлагане и влошените перспективи за реколтата в Южна Америка. Пшеницата е поскъпнала с 1.5%, повлияна от цената на царевицата, изчерпването на руския износ и неблагоприятните климатични условия в някои от главните земеделски региони. Оризът е отчел спад с 3% в следствие конкуренцията между износителите в сезона на реколтата.

Индексът на маслата се е покачил с 3% и остава на исторически връх заради високото търсене на палмово и соево масло, сезонния спад в преработката на палмово масло и намалените експортни възможности за соево.

Индексът на месото е нагоре с 0.5%, като при отделните източници има разнообразни движения. Свинското е поскъпнало с 2.8% в следствие на очакванията за силен китайски внос. Пилешкото е поевтиняло с 1% заради силния долар спрямо валутите на някои от основните износители, напр. Бразилия. Говеждото е без промяна.

Индексът на млякото е по-висок с 2.5%, което потвърждава тенденцията от декември. Тогава цените поеха нагоре след близо 5-месечен спад.  

Захарта е с ръст 2.3%, но все още изостава с цели 20% от нивата през януари 2011. 

 

—————

Back