Днес е ключов ден за палмовото масло

10/08/2012 09:05

Малайзийските фючърси за сурово палмово масло се възстановиха леко вчера след 8-седмичния минимум, постигнат в сряда. Тогава цените достигнаха 2854 MYR - ниво, на което за последно бяхме свидетели на 15.06.2012:

 

Като цяло, търговията беше предпазлива в очакване на няколко ключови доклада, които се очакват днес, 10.08.2012 г. 

На първо място, Департаментът по земеделие на САЩ трябва да оповести месечните данни за търсенето и предлагането. Най-вероятно докладът ще намали прогнозата за новата соева реколта, с което ще се намали очакваното количество соево масло и търсенето ще се прехвърли към палмовата суровина. В очакване на доклада на USDA, на пазара на соята също се наблюдаваше движение нагоре. Покачиха се както цената на зърното, така и на соевото масло и шрота.

От друга страна, Малайзийският борд по палмовото масло трябва да обяви данните за запасите през юли. Очаква се те да се намират в 5-месечен максимум, което означава, че световният дефицит на растителни масла може да бъде до голяма степен обезпечен. 

Също днес, карго сурвейорите SGS и Intertek трябва да изнесат експортната статистика за 1-10.08.2012. През юли износът беше рекордно слаб. С оглед на наскоро обявеното решение на Малайзия за допълнителна експортна квота от 2 млн. тона без експортна такса, пазарът определено ще се раздвижи.

—————

Back