DMAA вече е в съда

24/02/2012 07:48

Облаците над противоречивия стимулант DMAA се сгъстяват след като в калифорнийски съд беше внесен иск срещу компаниите за спортни храни и добавки GNC, Cellucor Sports Nutrition и Woodbolt. 

Триото е призовано по граждански иск на Lynette Bates. Bates търси компенсация от името на всички американци, закупили продукта C-4 Extreme на Cellucor в последните 4 години, които са били подведени относно източника, безопасността и законността на активната субстанция DMAA (диметиламиламин). Ищцата определя DMAA като "синтетичен и опасен стимулант". Трите компании са накарали потребителите да мислят, че  C-4 Extreme е натурална хранителна добавка, добита от здравец, а не потенциално опасен синтетичен наркотик, маскиран "в овча кожа", за да избегне проверката на FDA, Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.  

По друго подобно дело в САЩ в момента са ответници BPI Sports и USP Labs. Припомняме, че наскоро смъртта на двама военни накара щатските власти да започнат по-щателна проверка на стимуланта. 

Междувременно, във Великобритания две инстанции - тази по хранителните стандарти (FSA) и регулативния орган по лекарствените средства (MHRA) влязоха в задълбочена дискусия кой трябва да надзирава пазара на добавки, в които участва DMAA.

Противоречивия характер на съединението получи отзвук и в Канада, Франция, Италия и Ирландия, където властите разследват безопасността и произхода на DMAA. Между другото, подочухме че и у нас текат проверки... 

 

По темата и ние сме писали нееднократно. Всички статии можете да откриете като зададете търсене по ключова дума DMAA.

—————

Back