Coca-Cola след одобрението на стевия в ЕС

22/11/2011 11:45

Европейската централа на Coca-Cola приветства одобрението на стевия в Европа, но не възнамерява да се откаже от аспартама.  

В момента нискокалоричните продукти на компанията заемат 30% от обема на продажбите в Западна Европа, основно във Великобритания, Германия, Бенелюкс и Франция. Гигантът на безалкохолните напитки предвижда въвеждането на стевия в част от 140-те си бранда на Стария континент през февруари-март 2012 година. Това ще става поетапно, като потребителите ще бъдат осведомявани за здравословните ползи чрез разнообразни комуникационни платформи. В същото време Coca-Cola не смята да замени използвания до момента аспартам, а по-скоро да предложи на консуматорите алтернатива в лицето на стевия.

До момента компанията е наложила новия подсладител на два пазара - Франция (Fanta Still с 30% намаление на захарта) и Швейцария (студените чайове Nestea). R&D специалистите отчитат, че комбинацията на стевия със захар е приемлива алтернатива за намаляване на калорийната стойност, а наличието на плодов сок в продуктите Fanta допълнително допринася за добрите вкусови характеристики.

Натискът за въвеждането на данък върху подсладените напитки в страни като Франция и Ирландия няма да промени плановете на компанията за въвеждане на стевия. Освен всичко друго, сладостта на 1 гр. стевия се равнява приблизително на сладостта от 1 гр. аспартам, но изкуственият подсладител все още е по-евтината алтернатива що се отнася до безалкохолните напитки.

—————

Back