Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си, обвиняват ги в канцерогенен карамел

09/03/2012 11:09

Coca-Cola и Pepsi най-вероятно ще преработят рецептурите си, за да избегнат нападки, подобни на тази на Центъра за Наука и Публичен Интерс (CSPI) по-рано през седмицата. CSPI обвини компаниите, че в техните продукти се използват неприемливо високи нива на 4-метил имидазол -химикал, свързан с типичния карамелен цвят на популярни напитки, но и със случаи на рак при мишки и плъхове. 

Докладът на CSPI твърди, че в някои от тестваните безалкохолни напитки има 5 пъти повече от допустимите в щата Калифорния нива на химикала, с което предизвика бурна реакция в САЩ. От Coca-Cola и Pepsi вече заявиха, че са сменили оцветителя, който използват в Калифорния и че плануват да направят същото в останалите щати. Американската Асоциация на производителите на безалкохолни напитки нарече доклада "тактика на сплашване", а изводите му- "възмутителни".  

В САЩ и Европа оцветителите карамел са разрешени хранителни добавки, но CSPI настоява пред американските власти за контрол върху храните да изхвърлят добавката от списъка с разрешени адитиви, а междувременно да променят името й на "химически модифициран оцветител карамел". 

В САЩ федералното законодателство забранява адитиви, които предизвикват рак, докато контролиращата агенция FDA допуска контаминанти на адитиви с риск от рак 1: 1 000 000. Според CSPI някои от измерените нива на канцерогена са релевантни на риск 7:1 000 000. "Coke и Pepsi с примирението на FDA ненужно излагат милиони американци на предизвикващ рак химикал. При това ролята му е козметична и няма връзка с вкуса и аромата на напитката. Ако фирмите могат да произведат оцветител, който не е канцерогенен, нека индустрията използва него...иначе FDA трябва да предпази потребителите от подобен риск, като забрани оцветителя" - твърдят от CSPI.

Опонентите на кампанията, сред които David B.Schmidt - президент и изпълнителен директор на Международния съвет по продуктова информация (IFIC) са на другия полюс: " (4-метил имидазол) не е вреден за човека, освен ако не изпиеш 1000 от въпросните напитки на ден".

Дори и така да е, подобни атаки неминуемо пораждат недоверие в част от потребителите. Един от сигурните начини да се избегне такъв черен PR, е да се смени рецептурата с по-приемлив от гледна точка на консуматорите адитив. Много вероятно е промяната да започне точно от лидерите на пазара на безалкохолни напитки.

 

***

След пускането на материала на страниците на www.hranite.net, стана ясно, че от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки са смекчили тона и са заявили, че ще бъдат направени промени, с които да се отговори на новия калифорнийски стандарт. Очевидно корекциите в рецептурите, поне на територията на САЩ, ще бъдат направени в най-кратки срокове.

Правим уточнението, че в Европа оцветителите карамел се подвизават под името Е-150 и могат да бъдат открити най-вече в сладкарски изделия, бонбони, безалкохолни и алкохолни напитки. Oцветителят, който предизвика спорове на високо ниво в САЩ, е киселинно-устойчивият E-150d. Можете да го откриете на етикета на почти всички (ако не и всички) напитки тип "кола".

 

 

—————

Back