Chr. Hansen с нова закваска за гръцко кисело мляко

29/10/2013 08:47

Гръцкият тип кисело мляко е една от актуалните тенденции при млечните продукти и се радва на широк интерес най-вече в Западна Европа и САЩ. За последната година в световен мащаб се появиха близо 400 продукта в тази категория:

 

Източник: Mintel 2013 (new Launches July 2012-2013)

 

В отговор на световната тенденция фирма Chr. Hansen разработи съвместно със Селскостопанския университет в Атина стартерна култура за направата на автентично гръцко кисело мляко.

Закваската SoGreek се базира на щам, изолиран от непромишлено гръцко кисело мляко от остров Крит преди 20 години. Тя осигурява отлично гръцко кисело мляко, използвайки или технологията на сепариране, или чрез подсилване с протеини.
SoGreek е перфектният отговор на широк спектър от тенденции в индустрията и сред потребителите:
• Наследство: съдържа истинска гръцка закваска, автентична, занаятчийска
• Здраве: голям брой пробиотични клетки, високо ниво на протеин, нискомаслена, средно количество захар
• Напълно натурално: кратък списък със съставки (мляко, закваски), без добавки като нишесте и др.
• Възхитителен вкус и гладка структура
SoGreek решава и технологични проблеми, като избягване на тебеширения вкус при подсилените млека или запазване на ниска постацидификация по време на производствения процес на цеденото мляко, осигурявайки необходимия мек вкус.
 

"В България ползите и вкусовите качества на киселото мляко са добре известни на потребителите, но гръцкият стил кисело мляко би могъл да представлява интерес и за българския потребител. Вкусовите предпочитания на потребителите на млечни продукти в България се променят значително през последните години и това, което наблюдаваме в момента основно при по-младите хора е търсене на продукт с по-мек и не толкова кисел вкус, плътна и стегната структура и не на последно място с ниско съдържание на мазнини. Продуктът, произведен със закваска за кисело мляко SoGreek® би могъл да се насочи към потребители на възраст около 15 – 40 години, чиито предпочитания като вкус, структура и свойства на кисело –млечните продукти съвпадат с качествата на продукта, интересуват се от здравословно хранене и които биха включили гръцкото кисело мляко в ежедневната си диета. Друго успешно по-тясно таргетиране на продукта би била и мъжката част от населението, които са спортно насочени, активни и са загрижени за формата и здравето си. Те биха оценили продукт с ниско съдържание на мазнини, но богат на протеини, засищащ и полезен за поддържане на добра форма", коментираха за читателите на "Новините за храните" от българския офис на Chr. Hansen.

—————

Back