Черешите на път да станат суперплодове

03/04/2012 10:50

Черешите са любим плод на малки и големи заради своя свеж и сочен вкус. Нарастващият брой изследвания за техните здравословни ползи е на път да ги коронова като "суперплодове", а все повече производители на напитки използват здравословния им имидж и ги включват в своите сокове. 

Макар ябълката и портокалът да доминират в световното производство на сокове, следвани от гроздето и мангото, през 2011 г. черешите са били включени в 7% от новите напитки, излезли на пазара (еднокомпонентни и смесени сокове), с 4% повече спрямо предходните години (по данни на  Innova Market Insight s).

Черешите, и особено вишните, имат високо съдържание на антиоксиданти и тази здравословна декларация набира популярност. Нови изследвания ги свързват с намаляване на възпаленията и болката, както и с подобряване качеството на съня.

Най-високо осъзнаване на здравословните ползи на черешите има в Европа и Северна Америка, където те са традиционен плод. 16% от общия брой на новите напитки, съдържащи череши, се падат на Северна Америка. Все повече се забелязва тенденцията им на самостоятелно представяне, за сметка на смесените плодови сокове. 50% от новите продукти са били пуснати на пазара в Европа, а най-големи любители на плода се оказват Великобритания и Германия. 

 

 

—————

Back