Cargill: стевията е капризна суровина

30/11/2011 09:18

Според Cargill стевията има потенциала за кратко време да се превърне в един от най-популярните трапезни подсладители в Европа. Когато обаче става въпрос за използването й като ингредиент, като част от рецептура, нещата не изглеждат толкова розови. Стевията е труден адитив и изисква много знания по отделните приложения. Изваждането от рецептурата на обемна суровина като захарта налага компенсиране с подсладители и текстуриращи агенти.

В САЩ трапезният подсладител на Cargill Truvia вече е изместил аспартама и захарина и е номер 2 в сферата на интензивните подсладители след сукралозата, само в рамките на 3 години. При пускането на продукта на стагниращите пазари на трапезни подсладители в Мексико и Франция също е отбелязано значително раздвижване. Стевията привлича както традиционни консуматори на заместители на захарта, така и нови потребители, заинтригувани от нейния натурален произход.

Успешното й включване в крайни продукти обаче ще зависи както от знанията и уменията на производителите на храни и напитки, така и от технологичната подкрепа на доставчиците на новия подсладител.

 

—————

Back