CAOBISCO: ЕС да вземе спешни мерки за яйцата

21/03/2012 12:27

CAOBISCO, Асоциацията на над 2000 европейски производители на шоколад, бисквити и захарни изделия, оцени ситуацията с яйцата в ЕС като безпрецедентна и призова управниците да вземат спешни мерки за преодоляване на застрашителния недостиг на яйца и яйчни продукти.

Организацията заяви, че много от доставчиците на яйца не смогват да изпълняват договорите си и преработвателите са принудени да затварят производствени линии и да отменят работни смени. Някои производители дори признават, че купуват яйца от супермаркетите, за да поддържат производството си. 

С рекордни цени на яйцата са няколко европейски държави, сред които Чехия и Словакия. По данни на CAOBISCO за шест месеца цената на яйцата в Евросъюза се е повишила със 75%, което ще има драматични последствия за сладкарската индустрия, особено за производителите на бисквити, кексове и др.под. 

Ако Европейската Комисия не предприеме незабавни мерки, до юни 2012 г. търсенето на яйца в ЕС ще надхвърли предлагането с 20%. Макар да подкрепя директивата за благосъстоянието на животните, която предизвика кризата, Асоциацията призовава Комисията да осигури достатъчни количества от яйца по алтернативен начин. 

В отговор, говорителят на ЕК Roger Waite се съгласи, че пазарът изпитва трудности, но че това само показва, че законодателството работи и че компромис няма да има. Според него ситуацията е временна и повтаря случилото се в Германия през 2010 г., когато бяха забранени тесните клетки. Първоначално наистина имаше недостиг, но скоро дефицитът беше покрит. Като възможно решение на проблема Waite отбеляза увеличаване на вноса на яйца по редуцирани тарифни ставки. Ситуацията ще бъде обсъдена от ЕК най-вероятно утре.

Припомняме колко сериозен е проблемът в 13-те страни членки, които на 01.01.2012 г. нямаха готовност да изпълнят разпоредбите:

 

Цифрите са в хиляди бр. кокошки, а колоните - съответно:

Колона 1 - абревиатурата на съответната страна-членка

клетки А са старите, забранени в момента клетки

клетки В са разширените, нови клетки

Останалите колони се отнасят до свободни, подово отглеждани и органични кокошки.

Както е видно, дори големи производители на яйца като Испания (ES), Италия (IT), Холандия (NL) и Полша (PL) са далеч от изпълнението.

Изводът - поне на този етап - е: яйца няма, няма и да има. Търсете заместители и сключвайте договори, докато цените им са все още приемливи!

 

 

 

—————

Back