"Безглутенов" е категория-първенец

15/02/2012 15:31

Проучване на Leatherhead Food International показва, че в категорията на храните "без" (т.е. такива, лишени от основни съставки, обикновено заради алергизиращия им характер - мляко, яйца, ядки и т.н.) най-голям е делът на храните без мляко и лактоза (3.6 млрд. долара през 2010 г.), но най- сериозен ръст в САЩ и Западна Европа имат безглутеновите храни. 

По оценки към 2010 г. пазарът на безглутеновите храни е 3.5 млрд. долара и ще продължава да расте и занапред. Освен единствена възможност за хората, болни от цьолиакия, безглутеновите храни намират добър прием и сред тези, които се опитват да живеят здравословно. Проучване сред 3000 американци и западноевропейци очертава нагласата на потребителите, че храните "без" им помагат да се хранят по-балансирано и да се радват на добро храносмилане. 40% от анкетираните също отбелязват, че имат някаква чувствителност или непоносимост към храни.

Премахването на глутена от печивата обаче, е равносилно на това да се извади арматурата и бетона от конструкцията на една къща. Структурата на продукта се променя радикално, което прави разработката на безглутенови изделия дълъг процес, изпълнен с предизвикателства.

Eдин от най-развитите по отношение на храните "без" пазари, е този на Обединеното Кралство. В наскоро дадено интервю представител на United Central Bakeries, един от флагманите на безглутеновите печива във Великобритания, споделя, че болните от цьолиакия са естествения кръг от потребители на тези храни, но представляват само ок. 1% от населението. Проучванията на UCB показват, че потенциал да консумират храни "без" имат още 15% от населението. Така продуктовата гама се ориентира към потребителите с този лайфстайл и се появява гамата без глутен и мляко LivWell. Макар днес тя да наброява десетки продукти, пред развойния екип на UCB остава едно предизвикателство - кроасаните. Глутенът има толкова решаваща роля в този вид печива, че изглежда невъзможно да бъде изваден от рецептурата. Засега.

 

 

—————

Back