Без йо-йо ефект: ингредиенти за запазване на теглото. Термогенеза.

05/07/2012 17:47

 

Етап 2: Термогенеза

Когато човек губи тегло, обикновено идва момент, в който организмът се настройва към по-малките енергийни нужди на тялото и метаболизмът се забавя.  За да се справим с това забавяне на метаболитните процеси и да продължим да губим тегло, е важно да открием начини за засилване на термогенезата или производството на топлина в тялото.

Загряването се получава, когато митохондриите (енергийните фабрики) в клетките горят мазнини, а с получената топлина се поддържа температурата на тялото. Когато след диета метаболизмът се забави и опасността теглото да се възвърне е реална, консумацията на термогенни хранителни вещества, които ще оптимизират този процес, може да е от важно значение.

В своето изследване, публикувано в International Journal of Obesity, 2010; 34:659-669 Hursel и Westerterp-Plantenga описват някои от тези микро- и фито-хранителни вещества. Сред тях са кофеин, зелен чай (EGCG или епигалокатехин галат) , капсаицин, гуарана, ерба мате, α-липоева киселина, хром, ацетил- L-карнитин, пиперин (екстракт от черен пипер), D- рибоза, витамин В комплекс, канела, коензим Q10, куркума.   

Има клинични изследвания, които потвърждават, че консумацията на кофеин, катехини от зелен чай или капсаицин увеличават разхода на енергия с 4-5%. За останалите вещества липсват клинични изследвания, но те също могат да влияят благотворно върху процеса на отслабване.

 

Кофеин

Повечето хора познават краткотрайните стимулиращи качества на кофеина. Тези, които поемат повече кофеин в продължение на 12 години натрупват по-малко маса от тези, които консумират намалени дози от стимуланта (Lopez-Garcia, van Dam et al. 2006). Кофеинът увеличава активността на симпатичната нервна система, стимулира метаболизма и разграждането на мазнините.

 

Зелен чай

Чаят съдържа значителни количества биологична активни съединения, наречени катехини. Епигалокатехин галатът (EGCG) е най-изучаваното от тях. Катехините инхибират ензима, отговорен за разграждането на нервотрансмитера норепинефин, който стимулира активността на симпатичната нервна система. Тя пък от своя страна, както вече казахме, влияе върху метаболизма и стимулира разграждането на мазнините. В проучването на Hursel и Westerterp-Plantenga след тримесечна консумация на различни чайове целевата група загубва средно 1.3 кг по-голямо тегло от контролната група, която получава плацебо. Допълнително, зеленият чай съдържа и определено количество кофеин, който също има термогенен ефект.

 

Капсаицин

Това е веществото, което придава пикантния вкус на лютите чушки. То директно влияе върху активността на протеините на калциевите канали в клетъчните мембрани, поради което предизвиква промени в клетъчния метаболизъм. Макар да липсват продължителни клинични изследвания по темата, заради невъзможността да се изследва ефекта на по-големите дози капсаицин, има някои проучвания по отношение на неговия термогенен и засищащ ефект. Едно такова е на Yoshioka, St-Pierre et al. 1999.

 

Следва продължение.
 

—————

Back