Без йо-йо ефект: ингредиенти за запазване на теглото. Детоксикация.

05/07/2012 16:25

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не се е подлагал на диета или някакъв хранителен режим. Мнозина са успявали да постигнат заветното тегло, но значително по-малко са тези, които са запазили постигнатия резултат.

Изследване на British Journal of Nutrition (Lowe, Kral et al. 2008) отпреди няколко години установява, че едва един от петима, които успешно са свалили килограми, е успял да запази желаното тегло в продължение на 2 години. Причината е, че обикновено след постигане на целта, човек се връща към обичайния си начин на живот без редовни упражнения и стриктна диета. Така ефектът йо-йо не закъснява.

Ето защо, преди да подхванете поредната диета, помислете как ще поддържате резултата. Ние пък ще ви помогнем с повече информация за ингредиентите, които ще ви бъдат от полза в трите компонента на процеса на загуба и поддържане на теглото: детоксикация (прочистване), термогенеза (изгаряне на мазнини) и поддържане на чувството за ситост.

 

Пазарни фактори

Да, светът е затлъстял. Едно от последните проучвания на ООН по темата (за подробности https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/) посочва, че 1.5 млрд възрастни в света (20+ години) са с наднормено тегло. От тях над 200 млн. мъже и близо 300 млн. жени са затлъстели. Макар САЩ да се нареждат „едва” на девето място в Топ 20 на най-дебелите страни в света, се смята че там около 75 млн. души са на диета. Едва ли сте си давали сметка колко е това, изразено в пари. По проучване на Marketdata Enterprises, Inc. – близо 60 млрд. долара за 2010 г. С нарастващата здравна култура на хората, това е един повече от перспективен пазар.

 

Етап 1: Детоксикация

Освобождаването на тялото от токсините или пречистването, е ключова стъпка към здравето. Тялото ни е подложено на множество замърсявания в храната и токсини, налични в обкръжаващата среда. Детоксикацията е особено важна за някои органи като дебелото черво, черния дроб или мастната тъкан, където основно се натрупват токсините. Някои от тези токсини се наричат обезогени (от obesity- затлъстяване), тъй като нарушават нормалните хорминални сигнали в тялото и предизвикват натрупване на тегло. За нещастие, тези объркващи ендокринната система вещества често са маслоразтворими и се натрупват в мазнината на черния дроб или мастните депа, поради което е трудно да бъдат изхвърлени от тялото. Ето защо плавното отслабване е препоръчително – така тялото има достатъчно време да се освободи от натрупаните токсини.

 

Ингредиенти за детоксикация

В светлината на изложеното по-горе, изглежда логично преди да започне диета, човек първо да се освободи от токсините, натрупани в дебелото черво или черния дроб. За съжаление, няма достоверни научни изследвания или клинични опити, които да указват кои хранителни вещества най-ефективно ще прогонят определени токсини от тялото. Във всеки случай, редовното прочистване на дебелото черво с лека диета или ползването на сауна едва ли ще навредят.

За да се намали стреса на тялото в следствие на натрупаните токсини, е добра идея преди и по време на прочистването да се увеличи количеството на приеманите антиоксиданти: витамини С и Е, селен, α-липоева киселина, фитохимикали с антиоксидантен ефект. 

 

Следва продължение.
 

—————

Back