Бедните пият повече сокове

27/02/2012 18:48

Изследване, проведено от Университета на Мичиган, достига до извода, че децата на семействата с ниски доходи пият двойно повече сокове от препоръчителната доза на Американската педиатрична академия (AAP). Така те лесно стават жертва на затлъстяване или кариеси. 

ААР препоръчва на децата в групата 1-6 години да се дава 1 чаша сок дневно. Оказва се, че 35% от родителите им дават две или повече чаши. В домакинствата с доходи под 30 000 долара годишно 49% от децата пият сок поне два пъти дневно. Същото количество изпиват само 23% от децата на по-заможните родители с доходи от 100 000 долара нагоре. 

Според учените причината се крие в увереността на родителите, че сокът е лесен начин детето да приеме плодове. Често обаче е трудно да се открият 100%-те сокове в морето от подсладени напитки с по-ниско плодово съдържание. Но дори и при пълноценните сокове, ААР препоръчва не повече от една порция на ден. Високото съдържание на захари в тях уврежда зъбите и набавя неусетно по-голямата част от необходимата ни енергия.

 

 

—————

Back