Битка за бизнеса с детски храни на Pfizer

11/01/2012 11:11

Heinz, Danone и Nestle влизат в решителна битка кой ще купи бизнеса на Pfizer с детски храни на стойност 9 млрд. долара.

Фармацевтичният гигант даде да се разбере, че търси купувач на бебешките си формули през юли миналата година. Един от потенциалните купувачи беше китайската компания Mengniu, чието име стана печално известно през 2008 г. с меламиновия скандал, както и през декември миналата година във връзка с открит в млечни проби причиняващ рак афлатоксин.

След първия рунд оферти, Heinz, Danone и Nestle все още са в играта. За Danone и Nestle детските храни са добре позната територия и именно антимонополното законодателство може да се окаже сериозна пречка за придобиването.

Анализаторите пък смятат, че Heinz, чиято пазарна капитализация е 17 млрд. долара, поема сериозен риск, навлизайки в непознати води. Макар в развиващите се страни бизнесът с адаптирани млека да бележи ръст, той се компенсира до голяма степен от забавените темпове в Западна Европа и САЩ.

Гамата на Pfizer Nutrition включва адаптирани млека за бебета и деца на възраст 0-3 год. под марките S-26, Promil и Progres, както и мултивитамините Materna. Развръзката за новият им стопанин предстои.

 

 
 

—————

Back