Биогоривата в спад: очакват ли ни по-добри цени на зърно, захар и масла?

11/01/2012 10:30

След 10 години на ръст, световното производство на биогорива е спаднало от нивото на 2010 г. - 1.822 млн. барела/ дневно на 1.819 млн. барела на ден. Основната причина е в ниските печалби на производителите в САЩ и Бразилия, най-големите доставчици на биогорива в света. Сериозен удар върху американската индустрия нанесе и краят на 30-годишния период на финансова подкрепа от страна на правителството - на 01.01.2012 г. отпадна данъчният кредит в размер на 6 млрд. долара, който ползваха щатските производители на етанол.

Не е тайна, че сериозният ръст на цените на много от хранителните суровини в последните години - царевица, захар, палмово масло, както и на техните деривати, се дължи именно на насочване на част от продукцията към новопоявилото се производство на биогорива. В САЩ 40% от добивите на царевица отиват за производството на етанол, както и основната част от захарната тръстика в Бразилия. Макар производителите на биогорива да отричат, за хората в бранша връзката между развитието на биогоривната индустрия и скъпите комодити продукти, е повече от очевидна.

Анализаторите очакват, че спадът в биогоривата е временен, но след като бъде преодолян, едва ли ще стигне и половината на наблюдавания в последните 5 години бум от 1 млн барела/ ден. 

 

 

—————

Back