Barry Callebaut доказа, че какаото е полезно за сърцето

19/07/2012 14:25


EFSA, Европейската агенция по безопасност на храните, издаде положително мнение по досието за здравословните ползи на какаото, внесено от Barry Callebaut миналата година.

Barry Callebaut получи правото да използва здравословната декларация "Какаовите флаваноли спомагат за поддържане на ендотел-зависимата вазодилатация, което допринася за нормалния кръвен поток". Зад сложната терминология, Barry Callebaut успя да докаже, че приема на 200 мг какаови флаваноли (съдържащи се в 2.5 гр. високо-флаванолов какаов прах или 10 гр. високо-флаванолов натурален шоколад) влияят положително върху циркулацията на кръвта в човешкото тяло. 

От 2005 г. насам, от Barry Callebaut са провели над 20 клинични изследвания, изучаващи разнообразното влияние на какаовите флаваноли (мощен антиоксидант) върху човешкото тяло. За целта, компанията използва своето богато на флаваноли какао Acticoa и шоколадови продукти, произведени от него.  

До разработката на Acticoa се стига след години изследователска работа, насочена към запазване на какаовите флаваноли по време на преработката на какаовите зърна до разнообразни видове крайни изделия. Технологията на Barry Callebaut позволява да се запазят до 80% от флаванолите, които иначе се унищожават по време на конвенционалния процес за производство на шоколад.

Ако становището на EFSA бъде одобрено от Европейската комисия, Barry Callebaut ще може да използва здравословната декларация в рамките на целия ЕС за период от 5 години. Клиентите на компанията, които влагат Acticoa в своите продукти, ще могат да използват декларацията върху своите изделия и опаковки, което създава конкурентни предимства пред останалите производители на шоколади, шоколадови напитки, барчета, бисквити, и др.

 

—————

Back