Бананите вършат същата работа като спортните напитки, твърди изследване

01/06/2012 21:33

Изследователи от Human Performance Lab на Appalachian State University, която се намира в Изследователския кампус на Северна Каролина (NCRC), публикуваха в Public Library of Science резултатите от любопитно изследване. След направените тестове върху колоездачи, екипът достигнал до извода, че бананите са отличен източник на антиоксиданти, фибри, калий и витамин В6, с което функционалността им не отстъпва на тази на специализираните спортни напитки.

В изследването участвали опитни колоездачи, които по време на симулациите на 75-километров пробег с продължителност 2.5-3 часа, консумирали на всеки 15 минути или въглехидратна напитка, или банани. Преди и след тренировката те дали кръвни проби, в които били изследвани над 100 метаболита. 

Не само, че бананите показали еднакви качества със спортните напитки, но те имали дори предимството да са по-богати на  фибри, хранителни вещества и антиоксиданти. Това на практика означава, че те могат да бъдат един достъпен, здравословен и ефективен източник на енергия преди и след тренировка. 

 

—————

Back