Азбука на хранителните добавки: омега-3

03/12/2011 22:32
Какво се крие зад понятието:

Интересът към омега-3 мастните киселини се появява през 70-те години на миналия век. Учени, изучаващи гренландските инуити установяват, че при тези местни жители инфарктите са рядкост, а в кръвта им има високи нива на омега-3 мастни киселини. Оттогава изследванията на омега-3 не са преустановявани.

История на употребата:

Суплементите, базирани на рибено масло, са вече старейшини на пазара. Алтернативите идват по-скоро от новите търговски източници на омега-3.

Научни изследвания:

Фокусът в научните разработки традиционно е върху връзката между омега-3 и здравето на сърцето. В последните години бяха обхванати и нови области като ревматичния артрит, когнитивното и очното здраве, вътреутробното развитие на плода. Сериозни аргументи има за ролята на приема на омега-3 докозахексаеновата киселина (DHA) в последните две области. Жени, които са приемали DHA по време на бременността, износват деца с подобрени показатели по отношение на когнитивното здраве, имунитета и устойчивостта към алергии.

Традиционен опит:

Средният западняк е пълен с омега-6 - мастна киселина, която може да доведе до възпаления, ако приемът не е контролиран. Рискът от възпаления от омега-6 се намалява от омега-3. Все по-често при продажбата на хранителни добавки се обръща внимание на факта, че възпалителните проблеми са резултат от твърде много омега-6 и твърде малко омега-3.

Тенденции в търсенето:

Омега-3 без съмнение е една от най-разпознаваемите хранителни добавки. След витамините и минералите, тя е следващата, която се асоциира от потребителите с оптималното здравословно състояние.

В продължение на години най-честата форма на омега-3 на пазара бяха различните рибни масла. Днес източниците стават все по-разнообразни - криловото масло е сериозен конкурент, а също и водораслите (които освен това имат статута на вегетарианска/ веганска добавка). От растителните източици на омега-3 трябва да споменем лененото масло (Linum usitatissimum), чиа семената (Salvia hispanica) и семената на сача ичи (Plukenetia volubilis L.).

Все по-голямата социална отговорност на потребителите провокира нови маркетингови стратегии - повечето доставчици на омега-3 днес имат пълна проследяемост и природосъобразност на рибарските практики. Пълната информация за нивата на тежките метали, по-високите нива на усвояемост и намаляването на миризмата на риба са също популярни аргументи при продажбата.

 

Разгледай цялата Азбука на хранителните добавки тук:

—————

Back