Азбука на хранителните добавки: коензим Q10 (CoQ10)

27/12/2011 09:27
Какво се крие зад понятието:

Коензим Q10 (CoQ10) е подобно на антиоксидантите (вит. К и Е)  съединение, ключово за синтеза на аденозинтрифосфат (АТФ). Получаваме го чрез храната - месо, риба, птиче месо, плодове и зеленчуци, но в нива, твърде ниски за постигане на съществен клиничен ефект. Ето защо ние, хората, разчитаме главно на неговия естествен синтез в организма.

История на употребата:

Коензим Q10 (CoQ10) се предлага под формата на суплементи от много години, а в последно време се открива и в състава на редица храни и напитки. Една от най-разпространените форми на CoQ10 е убиквинона, но през 2006 г. японската компания Kaneka представи редуцираната (с два еквивалента) форма убиквинол. За да се усвои от тялото, убиквинонът трябва първо да се превърне в убиквинол, затова последният се счита за по-непосредствен източник на CoQ10.

Научни изследвания:

Коензим Q10 има ключово значение за намаляване на хроничните мускулни болки, поддържане на енергичността и на митохондриите (енергийните фабрики на клетката) в добро състояние. Той също така оказва влияние върху сърдечното здраве заради поддържането на холестерола в здравословни количества (често чрез намаляване на нивата на окисления LDL холестерол), регулирането на кръвното налягане и намаляването на риска от внезапна сърдечна смърт. Изследвания доказват, че коензимът има отношение и към здравето на венците.

Традиционен опит:

Коензим Q10 (CoQ10) е най-познат като веществото, който ние постепенно губим. Множество изследвания доказват, че депата на коензима се намаляват със стареенето, в случаите на хронични възпаления и мускулни болки, както и при употребата на едни от популярните медикаменти за намаляване на холестерола - тези, базирани на статин.

Тенденции в търсенето:

Най-популярните форми на CoQ10 си остават хранителните добавки, но той навлиза все повече в състава на функционалните храни и напитки. Той се радва на широка популярност между възрастните пациенти и атлетите заради способността си да поддържа енергичността и здравето на мускулите.

 

Разгледай цялата Азбука на хранителните добавки тук:

—————

Back