Азбука на хранителните добавки: пробиотик и пребиотик

02/12/2011 09:49

От днес започваме да публикуваме кратки статии за най-често употребяваните хранителни добавки. Надяваме се те да дадат сентенцията в морето от информация, която ни залива ежедневно - и често дори ни обърква.

Днешната Азбука... започваме с пробиотиците и пребиотиците:

Какво се крие зад понятието:

Пробиотиците са "приятелски" бактерии, "живи микроорганизми, които, приети в нужните количества, носят здравословни ползи за приемащия". Растежа на тези малки приятели в дебелото черво може да се стимулира допълнително от пребиотиците - неразградими хранителни вещества, често срещани в хранителните фибри.

История на употребата:

Полезните бактерии са познати отдавна, но търговските форми на пробиотиците са сравнително нов продукт. Най-често използваните пробиотични щамове принадлежат на семействата Lactobacillus и Bifidobacterium.

Пребиотиците също са с разнообразен произход, а най-често срещаните са галактоолигозахаридите, инулина и извлечените от инулин фруктоолигозахариди.

Научни изследвания:

Точните механизми, по които действат пробиотиците все още са обект на научни разработки, но е известно, че повечето от тях имат различни имуномодулиращи характеристики. Няколко клинични изследвания потвърждават положителните резултати от пробиотиците при гастроентерит, диария, обусловена от антибиотици, състоянието на изпражненията, както и при атопични дерматити и алергии при децата.

Традиционен опит:

Изследванията на пробиотиците трябва да стъпят върху еднороден експериментален протокол, за да получат по-широко одобрение. Положителни разработки се появяват буквално ежеседмично, но резултатите от тях се различават в зависимост от популацията, околната среда, дозировката и конкретния пробиотичен щам. Вярата в пробиотиците ще се повиши само при продължителен фокус върху специфични щамови разработки. Комбинираните пробиотици също имат положителнен клиничен потенциал, но само допълнителни изследвания могат да определят дали блендовете имат по-благотворно влияние от единичните щамове.

Тенденции в търсенето:

Средностатистическото семейство все още се нуждае от разяснение за ролята на полезните бактерии. За тези, които вече са наясно с про- и пребиотиците, кисело-млечните продукти са едни от най-популярните носители на полезните вещества. Сред известните марки са PRE, Yakult, Good Belly, Activia. Синбиотиците - комбинациите от про- и пребиотици - също са разпознаваеми на пазара.

 

Разгледай цялата Азбука на хранителните добавки тук:

 

—————

Back