Ароматите на цветя са модерни

27/01/2012 09:48

За първите 10 месеца на 2011 г. броят на новите храни и напитки с аромати на цветя се е увеличил със 7% спрямо предходната година, според последно проучване на Innova Market Insights. 

Нарастващият интерес към натуралните продукти и осъзнаването на ползите от ботаническите екстракти, комбинирани с желанието за нови вкусове, са увеличили значително разработките на храни и напитки с необичайни, цветни аромати. Тези есенции са традиционни за Япония, Далечния и Средния Изток, но сега тенденцията се премества на запад и развитите пазари все по-често ухаят на жасмин, лотус, роза, хризантема. Първи в модната тенденция са сегментите на безалкохолните напитки, вкл. чай и сладкарските изделия, но се забелязва интерес и от алкохолната и млечната индустрия (апропо, и у нас има вече подобен продукт на "Полидей -2" ООД) и производството на овкусители и продукти за намазване (крем-сирене, маргарин).

Най-често използваните аромати са жасмин в чая, роза в сладкарските изделия (извън традиционния локум, на роза започват да ухаят и луксозните натурални шоколади) и хризантема в безалкохолните напитки. Сладкарите като че ли са най-смели експериментатори - те включват в своите разработки и лавандула, теменужка (отдавна позната на родния пазар), портокалов цвят, здравец. По този начин посрещат успешно търсенето на нещо ново с натурален и здравословен имидж от страна на отегчените от традиционните храни и напитки потребители.

 

 

 

—————

Back