Arla вади нов протеин за гръцко кисело мляко, ще строи фабрика за лактоза

24/01/2013 07:03

Arla Foods Ingredients обяви, че пуска на пазара нов протеин, който позволява производството на гръцки тип кисело мляко на съществуващото в мандрата оборудване.

Докато традиционното кисело мляко има протеиново въдържание 3-4%, гръцкото предлага 6-10% протеин. Натуралният характер, здравословният имидж и високият протеин се оказаха изключително печеливша комбинация и в последните няколко години гръцкото мляко стана хит, особено на пазара в САЩ - към днешна дата той се оценява на 1.5 млрд. долара. Тенденцията става все по-актуална в Европа, където пазарът достигна 400 млн. евро годишно. По данни на Mintel, през 2012 г. 16% от новите продукти, пуснати на пазара в категорията на киселите млека (spoonable yoghurt), се падат на гръцкото и подобните на него.

Привлекателният пазар на хитовото мляко е недостъпен за голяма част от производителите заради нуждата от специално оборудване и ниския рандеман. Решението, което предлага Arla, включва ингредиенти от серията Nutrilac за бързо производство, където стъпката за отделяне на суроватката - типичен елемент от производството на гръцко кисело мляко - е елиминирана. Освен това, технологията е почти безотпадна и на практика се постига близо 100% рандеман, докато при традиционното гръцко кисело мляко 2/3 от млякото се отделя под формата на суроватка.

Гамата Nutrilac за гръцко кисело мляко включва набор от продукти за разнообразни приложения, включително пълномаслено, нискомаслено и с 0% мазнини млако; мляко за пиене; мляко с удължен срок на съхранение. Arla гарантира освен бърз и евтин процес, и едно доста сериозно протеиново съдържание, което може да досигне до 10%.

Новините около Arla Foods в последните дни не спират до тук. Компанията обяви,че ще инвестира 120 млн. евро в нов завод за производство на лактоза, ситуиран в Дания. Капацитетът на предприятието ще бъде 85 000 тона лактоза и се очаква да влезе в експлоатация през 2016 г. Така общият капацитет на Arla за лактоза ще достигне 135 000 тона годишно (в момента тя оперира чрез съвместно предприятие в Германия).

Лактозата, известна още като млечна захар, се използва най-вече в производството на детски храни, шоколадови и сладкарски изделия, печива.

—————

Back