Анализатори: Сегментите на пазара на безалкохолни напитки се преплитат

20/12/2011 20:01

Световният пазар на безалкохолни напитки се развива в посоки, диктувани главно от здравословните тенденции: намаляване на захарта и мазнините, отстраняване на синтетичните ингредиенти, постигане на по-чист и натурален етикет.

Това са част от изводите в наскоро публикувания доклад на Leatherhead Food Research "New Directions in the Global Soft Drinks Market". Анализаторите отбелязват също ръст при готовите за консумация напитки (reay-to-drink, RTD) и кокосовата вода; появата на все повече безалкохолни с добавка на функционални адитиви като алое вера, коензим Q10 (CoQ10), натурален протеинов колаген и др.

Според проучването глобалния пазар на безалкохолни напитки се оценява на 447 млрд. долара, от които газираните представляват 43%, плодовите сокове и напитки 21%, а енергийните и спортните напитки - 8%.

Сегментите все повече се припокриват

В доклада се отбелязва и растяща тенденция за припокриване на сегментите на пазара на безалкохолни напитки. Много напитки тип "кола" се позиционират на пазара на енергийните напитки заради високото си съдържание на кофеин, а някои бутилирани води с функционални добавки се състезават със спортните напитки.

Като цяло, очакванията са че процентът на здравословни напитки ще расте и занапред.

 

 

 

—————

Back