Америка: глад за протеини

23/01/2013 06:04

Гладът за протеини в САЩ расте, показва наскоро проведено проучване на водещия пазарен анализатор Mintel. Приложението на високопротеиновите храни става все по- широко и днес те покриват разнообразни нужди: от балансиране на диетата и създаване на чувство за ситост, през бодибилдинга до контрола и загубата на тегло - нищо чудно, че 19% от общия брой протеинови храни през 2012 г. са пуснати именно на американския пазар. Следващите в класацията за най-много нови протеинови храни и напитки са на почтено разстояние: Индия (9%) и Великобритания (7%).

Колкото повече потребителите осъзнават ползите от протеина, толкова повече възможности за иновация има, смятат специалистите. Разширява се обхвата на консуматорите, разнообразяват се случаите на употреба - а това предполага, че утвърдените брандове могат да се насочат към създаване на икономични протеинови решения, с които да разширят потребителската си база.

Днес високопротеинови декларации носят разнообразен кръг продукти, като снаксовете доминират в категорията (20% от новите продукти през 2012 г.), следвани от заместителите на хранене и набогатените напитки (17%), и киселото мляко (15%).

Говорейки за протеин, най-честата асоциация е с продукти от животински произход, но изследването показва и растящ брой нови продукти от растителен такъв. Оказва се, че все повече хора избягват животинските протеини заради своите здравословни, етични или екологични разбирания. В периода 2008-2012 г. новите продукти в САЩ, които носят както високопротеинова, така и веганска декларация, се е увеличил с 54%.

Сериозен ръст има и по отношение на използването на протеините в спортни храни и напитки - с 37% се е увеличил броят на формулите за замяна на хранене и спортните напитки в последните 5 години. Почти половината (46%) от потребителите, които търсят заместващи формули споделят, че високото протеиново съдържание е важен фактор при избора на продукт.

Още по-голям брой консуматори (87%) отбелязват, че ключов момент в покупката оказва степента, в която храната/ напитката засища глада. Тъй като протеините имат доказан положителен ефект върху субективното чувство за ситост, те навлизат все по-масово в разнообразни тенденции за контрол върху теглото и засищането. Това обяснява и ръста в категорията на високопротеиновите ястия и супи. 

Броят на храните и напитките с отслабващ ефект, които съдържат суроватъчни протеини, расте главоломно - със 140% в периода 2008-2012 г. В това направление все повече се комбинират суроватъчни протеини, пептиди и калциий. 

Накрая, нека не оставяме впечатлението, че само Америка е луднала по протеиновите храни. Броят им расте на глобално ниво, особено в Европа. Това е уникален шанс за производителите - те могат да образоват и привлекат потребители с разнообразни хранителни нужди. Една от нишите например, са възрастните хора, страдащи от саркопения - загубата на мускулна маса с напредването на възрастта. Предвид растящия брой на хора от третата възраст в света, се очаква протеините да бъдат водещия елемент в тяхната диета през следващите десетилетия.

—————

Back