10-те най-важни неща за етикетите

29/03/2012 07:01

Специалисти в бранша посочват новите разпоредби за етикетите в Евросъюза, които влязоха в сила на 13.12.2011г., като най-важната и всеобхватна промяна за последните 30 години. 

Те засягат всички лица в хранителния бранш, на всяко ниво в хранителната верига. Макар да влизат в сила от 13.12.2014 г., част от тях - тези за задължителната информация за хранителната стойност - са валидни още от 2013 г.

Консултантската агенция Campden BRI обобщи най-важните 10 промени, които предлагаме тук:

 

Информация за хранителната стойност

Задължително става посочването на важна хранителна информация върху гърба на опакованите изделия: енергия (в kJ и kcal), мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захари, протеин и сол, както и нивата на хранителните вещества в декларациите. Други хранителни вещества също могат да се посочват, но техният списък е определен и ограничен. 

На лицето на опаковката може по желание да се даде информация за енергията, мазнините, наситените мазнини, захарта и солта, както и насоки за % от дневния прием във всяка порция. Използването на "светофарни" схеми е ограничено.

 

Страна на произхода

Нейното обозначаване става задължително за свежи и замразени меса (свинско, овче, козе, птиче). Страната на произход на основния ингредиент в продукта също трябва да се обозначи, ако тя е различна от страната на произход на крайното изделие.

 

Алергени

Тяхното обозначаване не се променя съществено спрямо сегашните изисквания. Новото: присъствието на всеки от 14 определени алергена ще трябва да бъде обозначено по виден начин, така че консуматорите да го забележат.

 

Яснота и четливост на етикета

Четливостта се определя от фактори като размера на буквите, разстоянието между тях и между редовете, цвета, шрифта, съотношението височина/ широчина на буквите, повърхността на опаковката, контраста между цвета на буквите и фона и др. На специален контрол подлежи минималния размер на буквите - 1.2 мм (за опаковки под 80 см2 - 0.9 мм).

 

Добавки в месни и рибни продукти

Всички месни и рибни продукти, които съдържат добавени протеини от друг животински произход, трябва да включат тези протеини в имената си

 

Други изисквания за етикетите на месни и рибни продукти

Датата на замразяване или датата на първо замразяване на замразени меса, заготовки от замразени меса и замразени непреработени рибни продукти трябва да бъде обозначена. Думата "oформен" трябва да фигурира в имената на месни продукти, месни заготовки и рибни продукти, ако те създават впечатленито, че са от цяло парче месо, докато всъщност са направени от отделни парчета.

 

Разпоредби за растителните масла

Отпада използването на генеричното наименование "растително масло", освен ако всички растителни масла също не бъдат посочени в списъка с ингредиенти: "Растително масло (соево, палмово, слънчогледово в променливи пропорции)...." . Списъкът се подрежда от маслото с най-голямо общо тегло към това с най-малко. Допълнително трябва да бъде посочено "напълно хидрогенирано" и/или "частично хидрогенирано".

 

Задължителна информация за определени продукти

Напитки, различни от кафето и чая, които съдържат високи нива на кофеин (над 150 мг/л) трябва да имат следното предупреждение: " Високо съдържание на кофеин. Не се препоръчва за деца, бременни жени и кърмачки", последвано от данни за количеството. 

При твърди храни с добавка на кофеин в каквато и да е дозировка с физиологична цел трябва да се напише: " Съдържа кофеин. Не се препоръчва за деца и бременни жени", след което се посочва количеството. 

Когато в състава има соли на аспартама/ ацесулфама, обозначени с техния Е-номер, трябва да бъде поставено следното предупреждение: "Съдържа аспартам (източник на фенилаланин)". Ако аспартамът е обозначен като такъв, предупреждението е : "Съдържа източник на фенилаланин".

 

Размразени храни

"Размразен" трябва да придружава името на размразени храни, при които замразяването има ефект върху качеството и безопасността; когато замразяването е технологично необходима стъпка, това не се обозначава.

 

Затягане на наказанията за подвеждащи етикети

Информацията за храната, рекламата и представянето (включително формата, вида, опаковката, подредбата и показването) не трябва да подвеждат и трябва да са точни, ясни и лесни за разбиране.

Етикетът не трябва да предполага специални характеристики, когато те са присъщи на всички подобни храни - това засяга преди всичко наблягането на наличието или липсата на определени ингредиенти или хранителни вещества.

Етикетът не трябва да предполага наличието на определени храни или ингредиенти, когато естествен компонент или очакван ингредиент е бил заменен. 

 

За да бъдеш винаги в час с актуалните новини от бранша - стани абонат на нашия бюлетин и спечели подарък!

—————

Back