Новини от млечния бранш

17/11/2011 10:33
  • Andrei Mikhalevsky, изпълнителен директор на Fonterra Global Ingredients and Foodservice напуска компанията и преминава на ключова позиция в американската California Dairies Inc. Овакантеното място се поема временно от Alex Turnbull, директор на поделението за формулирани храни, до намирането на нов ръководител.
  • Френската компания Lactalis е в процес на ново придобиване. Млечният гигант потвърди, че иска да закупи шведския кооператив Skånemejerier, който има 15% пазарен дял в родината си и е четвъртата по големина млечна компания в Скандинавия. Оборотът на кооператива е ок. 300 млн. евро на година
  • Ирландският производител на сирена и млечни ингредиенти Glanbia отчете повече от добри резултати за първите 10 месеца на годината и ръст от 28% в приходите. Инвестициите в развитие са били 130 млн. евро, от които 104 млн. - за придобиването на базираната във Флорида компания Bio-Engineered Supplements and Nutrition (BSN). Ако в края на годината тенденцията за ръст се запази, Glanbia най-вероятно ще продължи с придобиванията и през 2012 г. Компанията забелязва спад в глобалното потребление на млечни продукти,което съчетано с нарастващото производство на мляко доведе до спад в цените. Не е така обаче при специалните продукти - високо протеиновите деривати на основата на суроватка все още се търсят в големи обеми, докато предлагането в краткосрочен план е лимитирано и това доведе до скок в цените.