ЕС най-после даде зелена светлина на стевия

14/11/2011 13:12

Европейският регламент, разрешаващ използването на екстракти от стевия ребаудиана, най-после беше публикуван в Official Journal. Считано от 02.12.2011 стевиол глюкозидите ще могат да бъдат използвани в храни и напитки в целия Европейски съюз.

Към днешна дата стевия с висока чистота на глюкозид Reb A е разрешена за използване като подсладител само във Франция. През 2009 г. там беше отворен двугодишен прозорец преди финалното одобрение от EFSA,  Европейската агенция за безопасност на храните.

Регламентът е очакван с голям интерес от хранителната и питейната индустрия в Европа. Откакто стевията беше определена за безопасна и получи GRAS статут в САЩ през декември 2008 г., тя достигна 10% пазарен дял при захарите и подсладителите и 23% при трапезните подсладители. Само през 2011 г. продажбите се очаква да нарастнат шесткратно в сравнение с 2010 г. - от 200 млн на 1.2 млрд долара. В Япония, където стевията се ползва от 70-те години на миналия век, тя вече има 40% пазарен дял.

Нулевата калорийна стойност на екстрактите от стевия и нейният натурален произход са много атрактивни за потребителите, загрижени за здравето. На фона на нестабилните цени на суровините тя става все по-интересна алтернатива и за индустрията, още повече че днес има значителен брой разработки, които преодоляват първоначалните проблеми във вкуса, напомнящ на този на женско биле.