Barry Callebaut: доволни сме от 2011 г.

14/11/2011 12:23

Водещият доставчик на индустриален шоколад Barry Callebaut отчита 7.2% ръст в обема на продажбите за 2011 г. спрямо 2010 г. Добрите резултати отговарят на средносрочната стратегия на базираната в Цюрих компания и идват основно от азиатско-тихоокеанския регион (5.9% ръст) и от източноевропейските пазари (+7%). Западна Европа бележи лек спад с 0.3%, докато в Северна и Южна Америка компанията отново постига ръст. През следващата година фирмата очаква забавяне на световния пазар и едва 1-2% ръст, както и продължаваща нестабилност в цените на суровините.

През юни Barry Callebaut обяви, че продава своята фирма за потребителски шоколад Stollwerck на белгийската Baronie Group. Сделката беше финализирана през септември, с което шоколадовият гигант затвърди решението си да се концентрира върху индустриалните пазари и работата с ключови клиенти като мултинационалните компании.  

След кризата в Бряг на слоновата кост в началото на годината, пазарът на какао се упокои и от м. май цените бележат тренд надолу. Реколтата надмина очакванията, което, заедно с намаляването на дългите позиции на инвеститорите, затвърди посоката на цените. Въпреки това от Barry Callebaut  се опасяват, че потребностите на развиващите се пазари растат с по-голям темп от площите с насаждения и не е изключен нов дефицит.