Аспартамът опасен при бременност?

23/11/2011 09:06

Въпреки че широкоизползваният в нискокалорични напитки изкуствен подсладител аспартам получи одобрението на Европейската агенция за безопасност на храните EFSA през 2006, 2009 и 2010 г. в последните месеци зачестиха случаите, в които се дискутира неговия безопасен прием по време на бременност.

Ето част от хронологията:

През миналата година American Journal of Clinical Nutrition публикува изследване, което установява, че датчанки, които са пили поне четири пъти дневно подсладени с изкуствения подсладител газирани напитки, са били подложени на 78% по-висок риск от преждевременно раждане в сравнение с жените, които не са консумирали никакви безалкохолни.

Миналата седмица, по повод Световния ден на преждевременното раждане, това изследване накара френски учени да настояват пред здравния министър Xavier Bertrand да започне информационна кампания за рисковете от приема на аспартам по време на бременност.

Въпреки, че в ЕС аспартамът е разрешен за употреба като хранителна добавка, през април Комисията по околна среда настоя пред Европейския парламент да се въведе изискването за предупредителен надпис върху подсладните с аспартам храни и напитки, който да информира, че те може да не са подходящи за употреба от бременни жени.

В същото време EFSA премести графика за периодична проверка на безопасността на аспартама от 2020 на 2012 г. и е в процес на проучване на над 600 изследвания преди да даде своето становище. То се очаква най-късно през септември 2012 г.

Дотогава Е951 остава със статут "безопасен".